Programes per la conscienciació en la igualtat de gènere

 

Servei que s'encarrega de realitzar accions de conscienciació a la ciutadania en general en relació amb la igualtat d'oportunitats de les dones en tots els àmbits de la societat i a sensibilitzar i conscienciar la població sobre la igualtat entre dones i homes.

Línies de servei:

 

PLA D'IGUALTAT INTERN

L'Ajuntament de Vilanova del Camí està treballant en la redacció d'un nou Pla d'Igualtat Intern per tal de donar resposta a les necessitats actuals i assegurar el compliment de la normativa vigent en matèria d'igualtat de gènere. Aquest nou pla té com a finalitat adaptar les polítiques municipals a la realitat actual, garantint que l'organització continuï promovent la igualtat efectiva entre dones i homes.

El Pla Intern d’Igualtat de Gènere 2012-2015, l'anterior projecte que s’ha ant actualitzant, va tenir com a objectiu principal eliminar desigualtats de gènere dins l'estructura municipal, prevenint futures discriminacions i fomentant una organització equitativa.

Aquest pla, elaborat en dues fases (diagnosi i disseny d'accions), incloïa accions per promoure la conciliació familiar, la corresponsabilitat i la prevenció de l’assetjament, assegurant que homes i dones poguessin desenvolupar el seu potencial en igualtat de condicions.

PROTOCOL D’ASSETJAMENT SEXUAL I PER RAÓ DE SEXE

Així mateix, l’Ajuntament de Vilanova del camí compta amb un Protocol d'Assetjament Sexual i per Raó de Sexe amb l’objectiu de prevenir i actuar davant qualsevol situació d’assetjament sexual o discriminació de gènere en l’àmbit laboral. Aquest protocol garanteix que la plantilla, siguin tractades amb dignitat i respecte, promovent un entorn de treball saludable i lliure d’assetjament.

Les línies principals inclouen la definició dels tipus d'assetjament, tan sexual com per raó de sexe, i els comportaments que en són constitutius. S’estableix un procediment clar d'actuació per denunciar casos, amb la participació del departament de Recursos Humans, els delegats de prevenció i el Servei de Prevenció.

El protocol posa especial èmfasi en la confidencialitat, la investigació rigorosa i les mesures disciplinàries que poden derivar en sancions greus o molt greus. A més, se subratlla la responsabilitat de l'administració en la prevenció, informació i sensibilització del personal per evitar aquestes situacions.

PLA D’IGUALTAT DE GÈNERE DE LA MICOD 2023-2028

L'Ajuntament de Vilanova del Camí participa en el 3r Pla d'Igualtat de Gènere de la Mancomunitat de la Conca d'Òdena, vigent entre el 2023 i el 2028. Aquest pla es desenvolupa en un context on les polítiques d’igualtat i la perspectiva de gènere en les polítiques públiques locals són processos encara en evolució.

Malgrat els avenços reconeguts per la Llei d'Igualtat efectiva de dones i homes de Catalunya, aprovada el 21 de juliol de 2015, les desigualtats polítiques, econòmiques i culturals entre dones i homes persisteixen en la vida quotidiana, ja que aquestes són el reflex d'estructures socials i estereotips presents en diversos àmbits com la família, l'educació, la cultura i el món laboral.

En resposta a aquesta realitat, l'any 2022 es va realitzar una nova diagnosi amb perspectiva de gènere i LGTBI, mitjançant un procés participatiu que va involucrar entitats locals, enquestes a la població i entrevistes amb tècnics dels set ajuntaments que formen la Mancomunitat. Aquesta diagnosi va donar lloc a un Pla d'Acció que s'implementarà entre 2023 i 2028, amb l'objectiu de dur a terme canvis estructurals en les àrees de desigualtat identificades.

PROTOCOL D'ABORDATGE DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA ANOIA

La comarca de l'Anoia disposa d'un Protocol comarcal per a l'abordatge de la violència masclista, elaborat conjuntament per tots els serveis implicats en el circuit i la xarxa per la prevenció, la detecció, l'atenció i la recuperació de les dones en situació de violència masclista.

La Mancomunitat de la Conca d'Òdena participa de la comissió comarcal que ha elaborat i implementa el Protocol.

PROTOCOL AGRESSIONS SEXISTES EN ESPAIS D'OCI

El Protocol davant les violències sexuals en espais festius de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena es va aprovar l'any 2018.

El Protocol preveu la implementació dels Dispositius de Punt Lila a tots els municipis de la Mancomunitat, facilitant informacions diverses sobre feminismes i perspectiva de gènere, generant debat i reflexió i atenent situacions de violències sexuals que es puguin donar en els espais d'oci.

 


 

SERVEIS D'ATENCIÓ I ACTUACIÓ:

 

  • SIAD: Servei d'Informació i Atenció a les Dones

    • Suport psicològic
    • Assessorament jurídic
    • Acompanyament en altres àmbits: social, laboral, familiar, personal.

Telèfon: 636 365 631
Correu electrònic: siad@micod.cat

  • Servei SAI Igualada LGTBI

  • Atenció al col·lectiu LGTBI per a qualsevol incidència o acompanyament

Telèfon: 93 803 19 50
Correu electrònic: sai@aj-igualada.net

  • SIE: Servei d’intervenció especialitzada en violència masclista

Telèfon: 93 804 82 65
De dilluns a divendres de 9.30 a 19.30 h

900 900 120

Contra la violència masclista.

Atenció 24 h

 

És un servei obligatori:

No
Darrera actualització: 8.10.2024 | 08:48